Tutustu Designarkistoon lahjoitettuihin arkistoihin

Tällä hetkellä Designarkistoon on taltioitu tältä sivulta löytyvien suunnittelijoiden, yritysten ja järjestöjen arkistot. Alla olevista esittelyistä pääset tutustumaan tarkemmin suunnittelijoihin ja heidän arkistojensa sisältöön. Esittelyiden yhteydestä löytyvät myös linkit kyseisen suunnittelijan digitaalisiin aineistoihin. Huomioithan, että kaikista aineistolahjoittajista ei ole vielä kirjoitettu esittelyä. Luettelo näistä arkistoista löytyy tämän sivun lopusta.

Perspektiivikuva Suomen Työväen Säästöpankin pankkisalista

Ab Studio Knorring Oy

Sisustusarkkitehti SIO Peter von Knorring (1932–2020) valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta sisustustaiteen osastolta vuonna 1957. Valmistumisensa jälkeen hän toimi freelancerina ja työskenteli sisustussuunnittelijana arkkitehtitoimistossa, kunnes hän vuonna 1966 perusti sisustusarkkitehtitoimiston yhdessä Lars Gestraniuksen kanssa.

Lue lisää..
Kansiota rivissä.

Ahlström Krister

Vuorineuvos, teollisuusmies ja designaktivisti Krister Ahlström on suomalaisen elinkeinoelämän pitkäaikainen vaikuttaja. Hän toimi Wärtsilän palveluksessa 15 vuotta ennen siirtymistään perheyritys A. Ahlström Oy:n keskushallinnon johtoon vuonna 1981.

Lue lisää..
Rocla Bull -aisa

Antikainen Tuomas

Tuomas Antikainen valmistui teolliseksi muotoilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1992. Tätä ennen hän oli suorittanut lavastustaiteen opintoja. Valmistumisensa jälkeiset vuodet Antikainen työskenteli freelance-muotoilijana, kunnes perusti 1990-luvun puolivälissä muotoilutoimisto Zurr Oy:n,

Lue lisää..
Kari 1 -tuoleja riviin kytkettynä.

Asikainen Kari

Kari Asikainen valmistui sisustusarkkitehdiksi Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1966. Valmistumisensa jälkeen Asikainen työskenteli eri arkkitehtitoimistoissa ja oma toimisto Kari Design Oy hänellä on ollut vuodesta 1983 lähtien.

Lue lisää..
Bensamittareiden luonnos.

Bestform Oy

Bestform Oy oli Jyväskylässä vuosina 1986–2015 toiminut muotoilutoimisto. Sen toimialaan kuuluivat teollinen muotoilu, tuotekehitys, tuotegrafiikan suunnittelu sekä mallinrakennus. Bestform Oy:n perusti teollinen muotoilija Markku Lehtinen (1949–2015),

Lue lisää..
Kaisa Blomstedtin Aikamatka 2012 -näyttelyn logo.

Blomstedt Kaisa

Kaisa Blomstedt, Sisustusarkkitehti SIO (1947–2017) oli tunnettu, pitkänlinjan sisustusalan ammattilainen. Hän perusti ensimmäisen sisustussuunnittelutoimistonsa vuonna 1970. Blomstedtin kädenjälki näkyy ympäri Helsinkiä lukuisissa hotelleissa ja ravintoloissa,

Lue lisää..
Luonnospiirustus, jossa kaksi Valmetin työkonetta.

ED-Design Oy

Turkulainen muotoilutoimisto ED-Design Oy perustettiin vuonna 1990. Alkuun nimellä Muotoilutoimisto E&D toiminut yhtiö syntyi, kun kaksi muotoilutoimistoa, Tapani Hyvösen perustama Destem (1976) ja Juhani Salovaaran Ergonomiadesign (1973) yhdistivät voimansa.

Lue lisää..
Helkama-jääkaappipakastimen kahvat.

Ergoplan Oy

Ergoplan Oy oli vuosina 1981–1993 toiminut helsinkiläinen muotoilutoimisto. Yhtiön perustajajäsen ja toimitusjohtaja oli ansioitunut teollinen muotoilija Raimo Nikkanen. Ergoplan Oy:n kautta Nikkanen oli kehittämässä muun muassa ammattielektroniikkaa,

Lue lisää..
Lizard-kolmipyörä, suunnittelija Julian Pahlow

Forma Finlandia

Muovimuotoilukilpailu Forma Finlandia -konsepti luotiin 1980-luvun puolivälissä tukemaan kansainvälistyvän Nesteen yrityskuvatavoitteita sekä lisäämään muovien hyväksyttävyyttä ja muovien ympäristötietoutta. Forma Finlandia oli kansainvälinen designkilpailu, jossa etsittiin muovien uusia käyttötapoja.

Lue lisää..
Tuolin luonnoksia

Heikkilä Simo

Huonekalusuunnittelija, sisustusarkkitehti Simo Heikkilä valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta sisustusarkkitehdiksi vuonna 1967. Hän työskenteli aluksi Marimekko Oy:lle tehden myymäläsisustuksia. Vuonna 1971 hän perusti oman toimiston ja jatkoi julkisten tilojen sisustamista.

Lue lisää..
Wärtsilän risteilyaluksen tanssisalin luonnos.

Heimala Heikki

Heikki Heimala valmistui sisustusarkkitehdiksi Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1966. Jo ennen valmistumistaan Heimala aloitti sisustussuunnittelijana Rauma-Repola Oy:n Rauman telakalla ja Wärtsilä-yhtymän Helsingin telakalla. Valmistumisensa jälkeen Heimala työskenteli sisustussuunnittelijana Osmo Siparin arkkitehtitoimistossa,

Lue lisää..
Lemminkäinen Oy:n uuden ympäristötuotesarajan luonnos.

Junttila Ulla-Kirsti

Ulla-Kirsti Junttila valmistui teolliseksi muotoilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1978. Jo opiskeluaikanaan hän erikoistui kaupunkiympäristön suunnitteluun ja jatkoi samalla aihealueella valmistuessaan vuonna 1994 taiteen lisensiaatiksi. Junttila onkin ympäristötuotteiden ja kaupunkiympäristön suunnittelun pioneereja ja työskennellyt ympäristösuunnittelun parissa alan kehityksen alusta asti.

Lue lisää..
Paulugin Presidentti-kahvipaketteja ja perhosia.

Kangas Erkki

Graafinen suunnittelija Erkki Kangas valmistui Taideteollisen oppilaitoksen graafiselta linjalta vuonna 1972. Valmistumisensa jälkeiset vuodet Kangas työskenteli Art Directorina eri mainostoimistoissa, kunnes perusti vuonna 1999 oma yrityksen Mainostoimisto Työmies Oy:n.

Lue lisää..
Kasvinkasvatusykskön esittelyplanssi.

Korhonen Touko & Puintila Simo

Teollisen muotoilun opiskelijat Touko Korhonen ja Simo Puintila osallistuivat vuonna 1999 nuorille muotoilijoille suunnattuun Habitare ´99 -huonekalusuunnittelukilpailuun. Kilpailun aiheena oli kodin kalusteympäristö, ja kilpailutöiden tuli heijastaa tulevaisuuden tietoyhteiskunnan mukanaan tuomaa muuttuvaa elämäntapaa.

Lue lisää..
Helkama-jääkkaappipakastimen design concept, jossa kuvattuna jääkaapin osia..

Linja Design Oy

Linja Design Oy perustettiin Helsinkiin vuonna 1986 turkulaisen muotoilutoimiston Ergonomiadesign Oy:n tytäryhtiöksi. Yksi Linjan ensimmäisistä projekteista oli suunnitella sukellustietokone Suunnolle. Haastavaan, vedenalaiseen toimintaympäristöön kehitetyn laitteen suunnittelu muovasi Linja Designin suuntaa myös tulevaisuudessa,

Lue lisää..
Pekka Loirin Suomen Reumaliitto ry:lle suunnittelema juliste, jossa perhosia.

Loiri Pekka

Pekka Loiria pidetään yhtenä suomalaisen julistetaiteen uranuurtajista, ja hänen työnsä tunnetaan selkeistä linjoista ja voimakkaista väreistä. Julistesuunnittelun lisäksi Loirin erikoisalaa ovat kirjagrafiikat, yritysten kokonaisvaltaisten graafisten ilmeiden suunnittelu sekä logojen ja yritystunnusten muotoilu.

Lue lisää..
Kirsti Maunulan luonnospiirustus, jossa naisen kasvot.

Maunula Kirsti

Muotitaiteilija MTO ja pukusuunnittelija Kirsti Maunula (1935–2015) valmistui Taideteollisen oppilaitoksen muotitaiteen osastolta vuonna 1959. Valmistumisensa jälkeen Maunula rakensi uran monipuolisena, teollisena vaatesuunnittelijana, jonka suunnittelemat mallistot ovat klassisen kauniita.

Lue lisää..
Luonnospiirustus, jossa kaksi Sisu-kuorma-autoa.

Miettinen Eero

Eero Miettinen valmistui teolliseksi muotoilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1980. Tämän jälkeen hän työskenteli muotoilijana suomalaisessa kuorma- ja henkilöautoteollisuudessa sekä korkean teknologian yrityksissä. Uransa Miettinen aloitti vuonna 1980 Oy Sisu Auto Ab:ssä,

Lue lisää..
Muuramen lasten kerrossänky

Muurame Oy

Muurame Oy on suomalainen huonekalutehdas, jonka Martti Vaara veljineen perusti Lahteen vuonna 1925 nimellä Puuseppätehdas Veljekset Vaara. Talvisodan pommitukset tuhosivat veljesten tegdasrakennuksen, ja vuona 1940 he ostivat Muuramen huonekalutehtaan.

Lue lisää..
Marimekon esite.

Ojala Esa

Esa Ojala on monipuolinen suunnittelija, joka tunnetaan erityisesti yritysgraafikkona ja julisteiden suunnittelijana. Hän on työskennellyt uransa aikana laaja-alaisesti myös esimerkiksi tuote-, julkaisu- ja näyttelygrafiikan alueilla.

Lue lisää..
Kari Piipon suunnittelema Suomalainen muotoilu -postimerkki, jossa suomalaisia designklassikoita.

Piippo Kari

Suomen kansainvälisesti arvostetuimpiin graafikoihin kuuluva Kari Piippo valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta, graafisen suunnittelun osastolta vuonna 1967. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli kaksi vuotta mainostoimistossa, jonka jälkeen hän on toiminut freelancerina erikoistumisalueenaan kuvitus ja julistesuunnittelu.

Lue lisää..
A-lehtien Tokion tempura -juliste.

Pilve Pentti

Pentti Pilve aloitti uransa vuonna 1962 Tampereella mainostoimittajana. Opintonsa hän suoritti Helsingin Kauppakorkeakoulussa ja Markkinointi-instituutissa. Tämän jälkeen Pilve työskenteli suunnittelijana mainostoimisto SEKissä vuoteen 1972 asti,

Lue lisää..
Hopeinen riipus metallivaijerissa.

Pärnänen Inni

Korutaitelija ja -muotoilija Inni Pärnänen valmistui kultasepäksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 1995 ja taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1998.  Valmistumisensa jälkeen hän on suunnitellut omaa mallistoaan ja toimii myös suomalaisen Lumoava-tuotemerkin korusuunnittelijana.

Lue lisää..
Erkki Ruuhisen suunnittelemia logoja

Ruuhinen Erkki

Emeritustaiteilijaprofessori Erkki Ruuhinen on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia graafisia suunnittelijoita maassamme. Hän on keskeisesti vaikuttanut suomalaisen graafisen muotoilun profiilin nousuun. Laaja-alaisen ja aktiivisen suunnittelutyönsä lisäksi hän on kirjoittanut ja luennoinut graafisesta suunnittelusta sekä toiminut asiantuntijana alan kilpailuissa.

Lue lisää..
Timo Saarnion suunnittelemia Mobilo-tuoleja jonossa.

Saarnio Timo

Timo Saarnio valmistui sisustusarkkitehdiksi vuonna 1971 Taideteollisesta oppilaitoksesta Helsingistä. Valmistumisensa jälkeiset ensimmäiset kymmenen vuotta hän työskenteli eri arkkitehtitoimistoissa ja hänen päätöitään tältä ajanjaksolta ovat muun muassa Valion pääkonttorin sisustus Helsingissä 1975–1977 ja Bagdadin konferenssikeskus Irakissa 1978–1981.

Lue lisää..
Erivärisiä Thema-cityautojen luonnoksia rivissä.

Salo Kai

Ennen muotoilijan opintojaan Kai Salo (1938–2017) opiskeli hienomekaanikoksi Turun ammattikoulussa ja toimi piirtäjänä turkulaisessa arkkitehtitoimistossa. Hän valmistui teolliseksi muotoilijaksi Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1968 ja perusti seuraavana vuonna oman tuotesuunnittelutoimiston Studio Kai Salo.

Lue lisää..
Puustellin Miinus-keittiön luonnos.

Salovaara Juhani

Juhani Salovaara pyrkii etsimään kestäviä tuoteratkaisuja, ja hän inspiroituu sellaisten tuotteiden suunnittelusta, joissa muotoilija joutuu muodon lisäksi miettimään muutakin sisältöä. Palava kiinnostus muotoilua kohtaan on ohjannut Salovaaraa hänen urallaan,

Lue lisää..
Tunnetko teolliset muotoilijat -kirjan kansikuva.

Sanna Simolan kokoelma

Arkisto sisältää TunneTKO teolliset muotoilijat -kirjaa varten tehdyt teollisten muotoilijoiden haastattelut. Kirja on Sanna Simolan ja Marjukka Mäkelän toimittama TKO ry:n juhlakirja. Haastatellut muotoilijat ovat Eero Rislakki,

Lue lisää..
Caru-muurahainen piirushahmo ja sudenkorento.

Taivalvuo Auvo

Kuvittaja, kuvataitelija Auvo Taivalvuo työskenteli uransa alkupuolella 1950-luvulla Martti ja Helena Kuuskosken Fauni-nimisessä yrityksessä Järvenpäässä. Taivalvuo piirsi Faunissa suosittuja peikkohahmoja, jotka esiintyivät esimerkiksi sarjakuvissa, lyhytelokuvissa,

Lue lisää..
Ahti Taskisen laatimia luonnoksia.

Taskinen Ahti

Ahti Taskinen valmistui sisustusarkkitehdiksi Taideteollisuusopiston sisustustaiteen osastolta vuonna 1963. Jo opiskeluaikanaan Taskinen kiinnostui erityisesti huonekalusuunnittelusta. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli huonekalutehdas Askon kalustesuunnittelijana sekä huonekaluliikeketju Kaluste-Yhtymän taiteellisena johtajana.

Lue lisää..
Sauna, jossa Tuntu Oy:n kankaiset riippulauteet.

Tuntu Oy

Saunan riippulauteita suunnitellut ja valmistuttanut Tuntu Oy toimi vuosina 2009–2022. Idea uusista lauteista sai alkunsa, kun idean isä Mika Hautamäki istui saunassa ja alkoi kehittelemään mielessään suorien kovien puulauteiden sijaan uudenlaista lauderatkaisua.

Lue lisää..
Exel Oy:n perhossiipisompia.

Tuotesuunnittelu Pentti Leskinen

Pentti Leskinen (1929–2005) työskenteli ennen teollisen muotoilijan uraansa hopeaseppänä ja kuvataitelijana. Lähtiessään opiskelemaan teollista muotoilua Leskinen oli varsin menestyvä taitelija, mutta tunsi, että ”tuotteet koko kansan käsissä kuluviksi” kutsuivat häntä.

Lue lisää..
TAPC 4040 -hifilaitteen luonnos.

Vaajakallio Jukka

Jukka Vaajakallion suunnittelufilosofian voi kiteyttää: ”Hyvä design ei tarkoita paremman näköistä tuotetta vaan parempaa tuotetta”. Vaajakallio on aina korostanut tuotteen toiminnallisuutta muotivirtausten ja ulkonäköominaisuuksien kustannuksella,

Lue lisää..
Grafia ry:n logo.

Vuoden Huiput / Grafia ry

Vuoden Huiput on Suomen merkittävin luovan suunnittelun kilpailu, joka on suunnittelijoiden itsensä vuonna 1980 perustama. Vuosittain järjestettävä tapahtuma tähtää suunnittelun tason nostamiseen, luovuuden ja omaperäisyyden voimistamiseen ja suunnittelijoiden ammattitaidon kehittämiseen.

Lue lisää..
OptiSpray-päällystysasema

Väätänen Risto

Risto Väätänen pitää teollista muotoilua vahvana kilpailukeinona ja hänen suunnittelutyönsä kolme perusteesiä ovat tuotteiden kustannustehokkuus, koneiden käytettävyys ja sopiva ulkonäkö. Väätäsen työuran suurimpia haasteita on ollut uuden sukupolven OptiConcept -paperinvalmistuslinjan suunnittelu 1990-luvun lopulla.

Lue lisää..
Luonnos Hotelli Vantaan hoteelihuoneesta.

Wegelius Yrjö

Yrjö Wegelius valmistui sisustusarkkitehdiksi Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1967. Hän on työskennellyt uransa aikana monissa eri arkkitehtitoimistoissa ja johtanut omaa suunnittelutoimistoa. Vuonna 1972 Wegelius oli perustamassa yhdessä Pekka Perjon ja Arto Kukkasniemen kanssa Sistem Oy:tä,

Lue lisää..
Slevin pöydälle laitettava pienoisliesi.

Wikström Pekka

Pekka Wikströmin (1938–2011) työura oli varhaisimpia teolliseen muotoiluun suuntautuneita ja hän kuuluikin alan pioneereihin. Wikström valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta metallitaiteilijaksi vuonna 1964. Muotoilijan uran Wikström aloitti jo opiskeluaikana.

Lue lisää..

Designarkistosta löytyvät myös seuraavat arkistot:

 • Ahava Jouni (teollinen muotoilu)
 • Desigence Oy (teollinen muotoilu)
 • Heikkilä Simo (huonekalusuunnittelu, sisustusarkkitehtuuri)
 • Järvinen Pasi (teollinen muotoilu)
 • Kaltala Viktor (graafinen suunnittelu)
 • Linnonmaa Anne (vaatesuunnittelu)
 • Orvola Mirja (sisustusarkkitehtuuri)
 • Porttinen Kirsti (tekstiilisuunnittelu, sisustusarkkitehtuuri)
 • Rahikainen Tua (vaatesuunnittelu)
 • Ruoslahti Maija (sisustusarkkitehtuuri, huonekalusuunnittelu)
 • Turkka Yrjö (sisustusarkkitehtuuri)
 • Wahlforss Henrik (teollinen muotoilu)