Muurame Oy

Muuramen lasten kerrossänky

Muurame Oy on suomalainen huonekalutehdas, jonka Martti Vaara veljineen perusti Lahteen vuonna 1925 nimellä Puuseppätehdas Veljekset Vaara. Talvisodan pommitukset tuhosivat veljesten tegdasrakennuksen, ja vuona 1940 he ostivat Muuramen huonekalutehtaan. Tehdas toimi Muuramen kunnassa vuoteen 1965, jolloin se siirtyi takaisin Lahden seudulle Hollolan Salpakankaalle rakennettuun uuteen tehdasrakennukseen. Samaan aikaan yrityksessä toteutettiin sukupolvenvaihdos perustajaveljesten jäädessä eläkkeelle ja Raimo Vaaran tullessa uudeksi toimitusjohtajaksi. Tehdas ajautui konkurssiin lamavuonna 1991, mutta perustettiin uudelleen vuonna 1992 Nastolassa.

Muurame Oy on keskittynyt tuotannossaan Martti Vaaran tyttären sisustusarkkitehti Pirkko Stenrosin suunnitteleman Muurame-malliston valmistukseen, ja vuotta 1951 voidaan pitää nykyisen Muurame-brändin syntyvuotena. Yrityksen tunnetuin ja pitkäisin tuotesarja on Moduli, jonka ensimmäisetkin tuotteet, Stenrosin vuonna 1954 suunnittelemat Kaksonen- ja Kolmonen-lipastot, ovat yhä tuotannossa. Tuotesarjoihin kuuluu erilaisten säilytyskalusteiden lisäksi työ- ja ruokapöytiä, tv-tasoja, sohvia ja sänkyjä sekä lastenkalusteita. Niitä kaikkia yhdistää minimalistinen muotokieli sekä mitoitusten ja värien yhteensopivuus. Pirkko Stenrosille on myönnetty useita muotoilualan palkintoja, ja lisäksi Muurame Oy on palkittu Tasavallan presidentin vientipalkinnolla vuonna 1987.

Muurame Oy:n arkisto sisältää Muuramen Oy toimintaan liittyvää asiakirja-aineistoa vuosilta 1939–1994 sekä runsaasti valokuvia Stenrosin suunnittelemista huonekaluista. Katso tästä Muurame Oy:n arkistoluettelo, digitoidut piirustukset, valokuvat ja esineet.

www.muurame.com