Asikainen Kari

Kari 1 -tuoleja riviin kytkettynä.

Kari Asikainen valmistui sisustusarkkitehdiksi Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1966. Valmistumisensa jälkeen Asikainen työskenteli eri arkkitehtitoimistoissa ja oma toimisto Kari Design Oy hänellä on ollut vuodesta 1983 lähtien. Asikaisen monipuoliseen työuraan on kuulunut niin sisustussuunnittelua, huonekalusuunnittelua kuin opetustyötäkin. Hän on toiminut Taideteollisen Korkeakoulun huonekalusuunnittelun opettajana sekä teollisen huonekalusuunnittelun professorina ja Länsi-Suomen muotoilukeskus MUOVAn johtajana Vaasassa. Sisustussuunnittelijana Asikaisen merkittävimpiä töitä ovat olleet esimerkiksi Kannelmäen kirkon ja Tampereen työväen teatterin sisustuksen suunnittelu.

Huonekalusuunnittelu on kuitenkin kiinnostanut Asikaista aina enemmän kuin sisustussuunnittelu, ja hän onkin Suomen tunnetuimpia huonekalusuunnittelijoita. Asikainen on tullut tunnetuksi erityisesti julkisten tilojen Kari-huonekalusarjasta, joista klassikkotuoli Kari 1 on ollut valmistuksessa jo yli viidenkymmenen vuoden ajan.  Kari Asikaisen suunnittelufilosofiana on ollut pyrkimys yksinkertaisiin, ajan hammasta kestäviin muotoihin, jotka sopivat niin vanhaan kuin uuteenkin arkkitehtuuriin. Suunnittelutyössään Asikainen on tavoitellut yhtaikaa rakenteellista lujuutta ja keveyttä, toimivuutta eri käyttötilanteissa sekä hyvää ergonomiaa estetiikasta tinkimättä. Myös rakenne- ja materiaalikokeilut ovat aina kiinnostaneet häntä. Asikaisen suunnittelutyö on palkittu vuonna 1984 Valtion taideteollisuuspalkinnolla ja vuonna 1983 hänen suunnittelemansa Kari 3 -tuoli sai Sisustusarkkitehdit SIO ry:n palkinnon vuoden parhaasta julkisten tilojen huonekalusta.

Kari Asikaisen arkisto sisältää paperiasiakirjojen lisäksi runsaasti tuolien prototyyppejä sekä valokuvia ja piirustuksia. Katso tästä Kari Asikaisen arkiston luettelo.

Lue lisää Kari  Asikaisen suunnittelutöistä Muotoilutarinoista.

Lue lisää Kari-tuolien muotoilusta Designarkiston Muotoilun menestystarinoita -verkkonäyttelystä.

www.karidesign.fi