Designarkisto tukee opetusta ja tutkimusta

Arkiston laajat aineistot tarjoavat ainutlaatuista materiaalia muotoilun opetukseen sekä tutkimusten ja opinnäytetöiden lähdeaineistoksi. Erityisesti nuorille muotoilijoille arkiston aarteet toimivat inspiraationa ja uusien ideoiden lähteenä. Arkiston aineistot sisältävät runsaasti case-esimerkkejä erilaisista suunnitteluprosesseista sekä tietoa muotoilijoiden työskentelytavoista. Arkistot tarjoavat mahdollisuuden muutosten seurantaan, ja niiden kautta voi saada kuvan vallalla olleista muotoiluilmiöistä ja suomalaisen muotoilun kehityksestä.

Lähes kaikki Designarkistoon lahjoitetut materiaalit ovat vapaasti käytettävissä. Arkistotietokannan kautta aineistosta voi tehdä hakuja, ja sieltä löytyvät myös kaikki digitaaliset aineistot. Erityisesti arkistoihin sisältyviä valokuvia ja piirustuksia on digitoitu runsaasti. Asiakirjoja voidaan digitoida myös tilauksesta. Aineistoja on mahdollista tulla tutkimaan paikan päälle arkiston tutkijasaliin tai kaukolainata arkistolaitoksen toimipisteisiin, Tampereen yliopiston kirjastoon ja yksityisiin keskusarkistoihin.

Voimmeko olla avuksi? Ota yhteyttä: designarkisto(at)elka.fi, p. 044 321 3424

 

Opinnäytetöiden aineistopaketit

Opinnäytetöiden aineistopaketit on koostettu Designarkiston aineistosta korkeakoulujen opinnäytetöiden tekijöiden avuksi. Niiden tarkoituksena on esitellä Designarkistossa tarjolla olevaa uniikkia suunnitteluaineistoa ja helpottaa arkistoaineistojen hyödyntämistä opinnäytetöiden lähdemateriaalina. Jokainen aineistopaketti on laadittu tietyn teeman tai suunnittelutyön ympärille. Ne pitävät sisällään lyhyen tiivistelmän aiheesta sekä suunnittelijasta tai tuotteen valmistajasta. Paketeista löytyy myös suorat linkit digitoituihin materiaaleihin, tutkielman aihe-ehdotuksia sekä esimerkkikuvia aineistosta.

 

Graafinen suunnittelu

LATAA (pdf) Auvo Taivalvuon kuvitusaineisto

LATAA (pdf) Finlaysonin mainosmateriaalit

LATAA (pdf) Finnairin mainosmateriaalit

LATAA (pdf) Kuluttajatuotteiden etiketit

LATAA (pdf) Kari Piipon julisteet

LATAA (pdf) Nokian Paperin värikartat

LATAA (pdf) Pekka Loirin julisteet

LATAA (pdf) Vuoden Huiput -kilpailun näyttelymateriaalit

 

Tuotteiden suunnittelu

LATAA (pdf) Astioiden suunnittelu

LATAA (pdf) Elemento-ympäristötuotesarja

LATAA (pdf) Exel-sauvat ja -sommat

LATAA (pdf) Kasvinkasvatusyksikkö

LATAA (pdf) Oculus 104 -matkavene

LATAA (pdf) Silmälasikehysten suunnittelu

LATAA (pdf) Tuolien suunnittelu

 

Vaate- ja pukusuunnittelu

LATAA (pdf) Ekologinen muoti

LATAA (pdf) Teatteri- ja oopperapuvustus