Tuntu Oy

Sauna, jossa Tuntu Oy:n kankaiset riippulauteet.

Saunan riippulauteita suunnitellut ja valmistuttanut Tuntu Oy toimi vuosina 2009–2022. Idea uusista lauteista sai alkunsa, kun idean isä Mika Hautamäki istui saunassa ja alkoi kehittelemään mielessään suorien kovien puulauteiden sijaan uudenlaista lauderatkaisua. Hautamäen ajatuksena oli parantaa saunan lauteilla vietettyä aikaa elastisesti muotoutuvien lauteiden avulla. Lauteiden tulisi olla istujalleen pehmeitä, myötäileviä, helposti pestäviä, muunneltavia sekä ergonomisia. Tämä soisi saunan ystäville todellisen rentoutumisen kovien perinteisten puulauteiden vaihtoehdoksi.

Idean kaupallistamiseksi perustettiin yritys Tuntu Oy yhdessä Antti Hautamäen ja Martti Kesäniemen kanssa. Lauteiden kehitystyöhön ja Tuntu Oy:n konseptin kehittämiseen osallistuivat myös puuseppä ja muotoilija Minna Risku sekä visualisti Raita Jalander. Yhdessä Hautamäen kanssa he pyrkivät mahdollisimman hyvään ja istuma-asentoa rennommaksi tuovaan lauderatkaisuun. Tuotekehittelyn ja suunnittelun myötä syntyi myötäilevä istumasija, riippulaude, jota sai sekä kankaisena että puuritilävaihtoehtona. Lauteet muodostivat käyttäjälleen kuppimaisen pehmeän löylysijan.

Tuntu Oy:n riippulauteita valmistettiin kankaisina, joko kuoseilla tai ilman, sekä puisena muotoutuvana ritilämäisenä vaihtoehtona. Nämä lauteiden istuinmoduulit kiinnitettiin puisiin runkopalkkeihin, joista ne oli erittäin helppo irrottaa pesua varten. Tuoteryhmään kuuluivat myös rahit. Niihin oli saatavilla samoja kuoseja kuin lauteisiin. Rahien monikäyttöisyyden ansiosta niissä voi lepuutella jalkoja tai käyttää muutoin jakkaroina. Lisäksi saatavilla oli saunatyynyjä. Kaikkia kankaisia vaihtoehtoja asiakas saattoi saada myös omalla designilla. Tuotteilla saunatiloihin pyrittiin tuomaan yhtenäistä ilmettä, miellyttävyyttä, entistä parempaa lepokokemusta ja visuaalisuutta. Osana visiota oli saunan ja lauteiden sisustuksellisuus, jota riippulauteen myötä pystyttäisiin tuomaan paremmin esille.

Tuntu Oy:n arkisto sisältää valokuvia, lehtileikkeitä, esitteitä ja esittelyvideon. Aineisto on vain sähköisessä muodossa. Katso tästä Tuntu Oy:n arkiston luettelo ja digitaaliset aineistot.