Ergoplan Oy

Helkama-jääkaappipakastimen kahvat.

Ergoplan Oy oli vuosina 1981–1993 toiminut helsinkiläinen muotoilutoimisto. Yhtiön perustajajäsen ja toimitusjohtaja oli ansioitunut teollinen muotoilija Raimo Nikkanen. Ergoplan Oy:n kautta Nikkanen oli kehittämässä muun muassa ammattielektroniikkaa, sairaalatekniikkaa, kalustejärjestelmiä ja keittiökoneita. Suurelle yleisölle hänen töistään tunnetuimpia ovat varmasti Forste Oy:n Helkama kodinkoneet, joiden suunnitteluryhmässä Nikkanen oli mukana kymmenen vuoden ajan. Muotoilutoimiston ergonomiaan viittaava nimi kertoo osaltaan Raimo Nikkasen kiinnostuksesta ergonomiatutkimukseen. Hän onkin ollut keskeinen henkilö ergonomiatutkimuksen soveltamisessa tuotekehitykseen ja teollisen muotoilijan työhön.

Raimo Nikkanen valmistui teolliseksi muotoilijaksi Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1972. Myöhemmin hän jatkoi vielä opintojaan Englannissa ja suoritti loppututkinnon ergonomiassa. Muotoilualan konsulttitoiminnan Nikkanen aloitti 1970-luvun alussa, jonka jälkeen hän työskenteli lukuisten yritysten kanssa erilaisilla tuotannonaloilla. Konsulttitoiminnan ohella Nikkanen on tehnyt hyvin monipuolisesti opetustehtäviä aluksi Taideteollisen korkeakoulun tuntiopettajana ja apulaisprofessorina ja myöhemmin Aalto-yliopistossa teollisen muotoilun professorina.

Vuonna 1993 Nikkasen työ teollisen muotoilun opettajana ja kokeneena muotoilualan yrittäjänä palkittiin Vuoden teollisen muotoilijan palkinnolla. Valintaperusteluissaan Teolliset Muotoilijat TKO ry kiitteli erityisesti hänen opettajanuraansa. Raimo Nikkanen on tunnettu monipuolisena muotoilun koulutuksen kehittäjänä, ja hän on ollut mukana nostamassa Taideteollisen korkeakoulun yhdeksi maailman arvostetuimmaksi taidekorkeakouluksi.

Ergoplan Oy:n arkisto sisältää muotoiluprosessien aikana syntynyttä asiakirja-, kuva- ja piirustusaineistoa sekä prototyyppejä. Katso tästä Ergoplan Oy:n arkiston luettelo sekä digitoidut piirustukset, valokuvat ja esineet.

Lue lisää Raimo Nikkasen urasta Designarkiston Teolliset muotoilijat -verkkonäyttelystä.