Väätänen Risto

OptiSpray-päällystysasema

Risto Väätänen pitää teollista muotoilua vahvana kilpailukeinona ja hänen suunnittelutyönsä kolme perusteesiä ovat tuotteiden kustannustehokkuus, koneiden käytettävyys ja sopiva ulkonäkö. Väätäsen työuran suurimpia haasteita on ollut uuden sukupolven OptiConcept -paperinvalmistuslinjan suunnittelu 1990-luvun lopulla. Onnistuneen työn tulokset ovat nähtävissä paperitehtaissa eri puolilla maailmaa.

Valmetin OptiConcept M -kartonginvalmistuslinjaa Väätänen pitää uransa huippuna. Se oli muotoilijan voimakkaasti ohjaama projekti, johon tiivistyi Väätäsen koko pitkän uran kokemukset ja osaaminen. OptiConcept M -tuoteperhe palkittiin vuonna 2014 kunniamaininnalla Fennia Prize -muotoilukilpailussa. Risto Väätäsen tekemä työ teollisen muotoilun parissa on huomioitu myös muilla kunnianosoituksilla. Teolliset muotoilijat TKO ry valitsi Risto Väätäsen Vuoden teolliseksi muotoilijaksi vuonna 1999 ja vuonna 2003 hän sai Design Forum Finlandin ja Suomen Messusäätiön jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon.

Risto Väätäsen arkisto sisältää monipuolisesti materiaalia hänen muotoilijan uraltaan paperiteollisuuden parissa.  Katso tästä arkiston luettelo ja digitoidut valokuvat.

Lue lisää Risto Väätäsen urasta Designarkiston Teolliset muotoilijat -verkkonäyttelystä.