Järvinen Pasi

Latukoneen piirustus

Valmistuttuaan Taideteollisesta Korkeakoulusta vuonna 1982 Pasi Järvinen teki monipuolisen ammattiuran. Aluksi hän toimi taideteollisuuden läänintaiteilijana Kuopion läänissä. Vuonna 1982 hän aloitti teollisena muotoilijana Creadesign Oy:ssa ja toimi tässä tehtävässä vuoteen 1998 asti, jolloin hän joutui siirtymään työkyvyttömyyseläkkeelle.

Järvinen suunnitteli urallaan mm. urheilu- ja vapaa-ajan välineitä, automaatiojärjestelmiä, kulutustavaroita sekä yritys- ja tuotegrafiikkaa. Hän halusi muotoilijana olla joustava ja häivyttää omaa kädenjälkeään. Hänen tavoitteenaan oli tehdä hyviä tuotteita, jotka eivät ole pelkästään funktionaalisia, vaan myös luotettavia ja kestäviä.

Ammatillisen uransa ohella Järvinen osallistui aktiivisesti alansa kehittämiseen toimien opettajana, Taideteollisuusmuseon hallituksen jäsenenä, Teollisuustaiteen liitto Ornamon edustajistossa ja Suomen muotoiluraadissa. Teolliset muotoilijat TKO ry valitsi hänet Vuoden teolliseksi muotoilijaksi vuonna 1995 ja kunniajäsenekseen vuonna 1999.

Järvisen toiminta ei keskittynyt vain teolliseen muotoiluun vaan rinnalla kulki kiinteästi myös taidekäsityö. Hänet tunnetaankin muotoilijan työnsä ohella myös omaperäisten ja esteettisesti korkealuokkaisten taide-esineiden suunnittelijana ja taitavana tekijänä. Kiehtovien materiaalikokeilujen tuloksena syntyi uniikkeja taide-esineitä, koruja, paperiveitsiä ja valaisimia. Järvinen kunnioitti suuresti menneiden aikojen käsityöläisten ammattitaitoa ja käsityö ja rakentaminen olivat hänelle rakkaita alueita.

Pasi Järvisen arkisto sisältää monipuolisesti materiaalia koko hänen elämänsä varrelta. Se koostuu mm. henkilöhistoriallisista asiakirjoista, jotka liittyvät hänen lapsuuteensa, opiskeluaikoihin ja taidekäsitöihin sekä ammatilliseen toimintaan liittyvistä muotoiluprojekteista. Katso arkiston luettelo ja digitoidut aineistot tästä ja tästä.