Salovaara Juhani

Puustellin Miinus-keittiön luonnos.

Juhani Salovaara pyrkii etsimään kestäviä tuoteratkaisuja, ja hän inspiroituu sellaisten tuotteiden suunnittelusta, joissa muotoilija joutuu muodon lisäksi miettimään muutakin sisältöä. Palava kiinnostus muotoilua kohtaan on ohjannut Salovaaraa hänen urallaan, ja hänellä on kyky innostaa ja johtaa tiimejä irti pinttyneistä tavoista kohti luovuutta. Salovaara soveltaa työssään ihmisiin ja tilanteisiin eläytyvää, tutkivaa työtapaa. Hän löysi jo vastavalmistuneena muotoilijana mielestään parhaan tavan tehdä tuotemuotoilua: hän haluaa tuotteiden käyttäjät mukaan suunnitteluprosessiin.

Valmistuttuaan Taideteollisesta oppilaitoksesta teolliseksi muotoilijaksi vuonna 1967 Juhani Salovaara rekrytoitiin Hollantiin Philipsin muotoiluosastolle. Siellä hän vihkiytyi ergonomiaan ja havaintopsykologiaan, jotka ovat ekologian lisäksi olleet hänen ohjenuoriaan. Uransa aikana Salovaara on muotoillut laajasti kotimaiselle teollisuudelle, ja hän on ollut mukana perustamassa yhteensä yhdeksää muotoilualan yritystä. Muotoilijan työnsä ohessa Salovaara on työskennellyt myös Taideteollisen korkeakoulun professorina. Vuonna 2003 Salovaaran muotoilijan ura palkittiin Vuoden teollisen muotoilijan palkinnolla, ja vuonna 2016 hän sai Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon.

Juhani Salovaaran arkisto sisältää monipuolisesti erilaista muotoiluprosessien aikana syntynyttä asiakirja-, kuva- ja piirustusaineistoa sekä prototyyppejä Salovaaran uran varrelta. Katso tästä arkiston luettelo, digitoidut valokuvat ja esineet. Salovaaran aineistoja löytyy myös ED-Design Oy:n arkistosta.

Lue lisää Juhani Salovaaran urasta Designarkiston Teolliset muotoilijat -verkkonäyttelystä.