Lee Cooper (1982)

Blueman Oy valmisti ja toi myyntiin perinteisen farkun lisäksi myös takkeja ja puseroita. Markkinointia varten piti löytää vauhdikas mutta samalla erilainen kuva-aihe. Ajattelin, että valitaan sopiva joukko nuoria ajamassa jenkkiautoa hiekkaerämaassa. En laittanut valmistamaani luonnokseen kuitenkaan autoa kiitämään tietä pitkin, vaan tilanteeseen, jossa auto on ajat sitten ajettu loppuun, ja se on risa ja juuttunut hiekkaan. Liike ei kuitenkaan pysähdy. Mieli kiitää eteenpäin, lippu liehuu ja nousee aina uudestaan ja uudestaan.

Kuvauspaikaksi valikoitui Hyrylän soramontut. Paikallisesta romuliikkeestä sain lainaksi vanhan kuluneen jenkkiraudan, valmiiksi ilman pyöriä. Lipun valmistin vanhasta lakanasta ja maalasin Lee Cooper-väreihin.

Sää ei suosinut meitä ja jouduimme siirtämään kuvausta viikolla. Meitä kuitenkin hiukan hirvitti, miten auto odotusajasta selviäisi. Soramontulla kävivät nuorisojengit ajelemassa. Mitä jos he innostuvat rikkomaan autovanhuksen lopullisesti? Päätin tehdä montulla vierailijoita varten infotaulun siitä, miksi auto on siellä. Kerroin, että autoa käytetään Lee Cooper -farkkukuvauksissa ja olisi tosi hienoa, jos ”bilika voisi säilyttää nykyisen feisinsä”.

Kun sitten tulimme kuvausryhmän kanssa paikalle, auto oli alkuperäisessä kunnossa paikoillaan, samoin myös tekemäni taulu. Kuvaus pääsi käyntiin. Käytimme malleina kolmea miestä ja yhtä naista, joilla myös oli osaamista eläytyä epätavalliseen aiheeseen. Kuvat onnistuivat mainiosti, ja niistä tuotettiin myymäläkäyttöön juliste sekä koko sivun aikakausilehti-ilmoituksia.

2000-luvulle tultaessa Blueman Oy:ssä tapahtui muutoksia ja nimi muuttui M.A.S.I. Companyksi. Uuden yrityksen ”Sininen tie” -historiikin kanteen valittiin tekemämme kuva, jonka katsottiin ilmentävän hyvin yrityksen vaiheita. ”Lippu on välillä lähes kaatunut, mutta aina se yhdessä nostettu pystyyn”.

Mainostoimisto: Varis Poteri Veistola Oy

Tekijät: Viktor Kaltala, Jaana Lappo

Kuvaus: Kaj G. Lindholm