Finluxilla satsattiin tuotekehitykseen

Minut palkattiin vuonna 1975 muotoilijaksi Finluxin tuotekehitykseen Veikko Rintalan työpariksi tuotekehityspäällikkö Pertti Joutlahden alaisuuteen. Ryhmässä mekaniikkasuunnittelua hoitivat Pauli Saarinen, Harri Holm ja Tauno Törnström. Muotoilu ja mekaniikkasuunnittelu olivat osa tuotekehitysosastoa, jota johti Ahti Aintila. Johdon ja suunnittelijoiden välissä oli osastopäällikkö Hannu Lude.

Meillä tuotekehitysihmisillä oli hyvät ja toimivat välit muihin suunnittelijoihin, kotimaan- ja vientimarkkinointiin, ostoihmisiin, tuotantojohtoon ja tuotannon työntekijöihin, joiden kaikkien kommentteja kyselimme joskus jopa salaa esimiehiltämme. Koimme olevamme osa suurta perhettä, jolla oli todellinen huoli menestyksestämme uudessa kilpailutilanteessa. Pelättiin oikeasti, että tappiota tuottanut Lohjan elektroniikkateollisuus lopetetaan. Alkupuhuttelussaan muotoilijalle TV-tehtaan johtaja Matti Kaitera sanoi: ”Kun huolehdit siitä, että tuotteet ovat tehtaassa tehdyn näköisiä ja että muotoilu ei ole markkinoiden este, niin hyvin me pärjätään.” – Parempia ohjeita en ole saanut muilta.

Hyppäsin siis liikkuvaan junaan, jossa valmistukseen oli juuri saatu silloiseen huipputekniikkaan perustuva hipaisukytkimin varustettu väri TV-mallisto Finlux TC (Touch Control), jossa erilliset kanavanvalintakytkimet oli korvattu sähköllä (IC-tekniikalla). Seuraavaksi ryhdyttiin suunnittelemaan kauko-ohjattavaa RC-sukupolvea (RC = Remote Control, kaukosäätö) ja täysin uudenlaista HiFi-keskusta (HiFi, High Fidelity, korkea toiston puhtaus).

Molempien kehitysaikataulu oli murskaavan lyhyt. Salora oli tuonut markkinoille oman Hifi-keskuksen ja kotimaa kirjaimellisesti huusi meille parempaa vastaavaa. TV-puolella määriä saataisiin ylös vain viennin avulla ja Finluxin vientijohtaja Pentti Visa oli neuvotellut kaupan valmiiksi saksalaisen Quelle-tavarataloketjun kanssa, jos vain meillä olisi heille kelpaava tuote. Untuvikko muotoilija huomasikin hypänneensä ei liikkuvaan junaan, vaan liikkuvaan yliäänikoneeseen, koska muotoilukonkari Veikko Rintala joutui sairasvuoteeseen pitkäksi aikaa.

Muotoilullisesti HiFi-keskuksella ja TV:llä on yhtä paljon yhteistä kuin metsäkoneella ja henkilöautolla. Toisen tuotteen ratkaisuja ei voi hyödyntää toisen kehitystyössä. Tämä tarkoitti, että joka päivä muotoilija joutui pohtimaan kahta projektia rinnan. Oma ratkaisu oli pohtia TV:n ratkaisuja päivisin, koska niihin sain apua ympäriltä, ja iltaisin/öisin ”radion” ongelmia, koska niihin ei saanut niin helposti apuja, koska tuote oli kaikille uusi. Olin tottunut 16 tunnin työpäiviin aiemmissa suunnittelutehtävissä ja nuorena sitä jaksaa. Myös ”näyttämisen tarve” oli suuri.

Finluxin telelvion luonnos

Finlux RC TV
Finlux RC TV