Slevin pyöreä punainen kiuasSlevin pyöreä kiuas

”Kaunis kuin lentokoneen moottori.” Näillä sanoilla Oy Slev Ab:n perustaja ja toimitusjohtaja teollisuusneuvos Erik Isomaa luonnehti Pekka Wikströmin muotoilemaa Slevin pyöreää sähkökiuasta. Wikström itse piti kiukaan muotoilua idealtaan rohkeana ja hän kertoi pyöreän mallin johtuneen kiukaan tuotantotekniikasta:

”Jo ennen sotia oli sähköhellojen valmistuksessa otettu käyttöön lasiemalipintojen polttaminen emalinpolttouunissa. Sen melko matalaan tilaan ei kookas kiuas kokonaisena mahtunut, vaan kiukaan metallinen vaippa piti jakaa kahteen osaan. Mutta se olikin tuotteen kehitykselle hyväksi. Huomasimme, että mitä enemmän vaippoja ja ilmansaantia sen parempi.”

Uutuustuotteelle löytyi kysyntää kotimaan markkinoilla ja sitä myytiin saunapakettien mukana myös esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Sen sijaan vienti Pohjoismaihin takkusi tullisuojien takia. Ruotsin sähkötarkastuslaitos hyväksyi kiukaan vasta vuonna 1970, kun ruotsalaisen Electroluxin Elektrohelios osti Slevin. Kiukaan tuotanto lopetettiin pian tämän jälkeen vuonna 1972.