Pioneerityötä kotitalouskonetehtaalla

Pekka Wikström aloitti työskentelynsä Oy Slev Ab:n kotitalouskonetehtaalla vuonna 1963. Wikströmin muotoilijan ura Slevillä ei kuitenkaan käynnistynyt aivan toivotulla tavalla, sillä hänen ensimmäiset suunnittelutyönsä, leivänpaahdin, silitysrauta ja kahvinkeitin, eivät päässeet koskaan tuotantoon. Syynä tähän oli markkinoilla alkanut hintakilpailu itäsaksalaisten sähkölaitevalmistajien kanssa. DDR oli ryhtynyt tuottamaan sähkölaitteita erittäin edulliseen hintaan, eikä Slev ryhtynyt tähän hintakilpailuun, vaan keskittyi liesien ja muiden isompien sähkölaitteiden valmistamiseen.

Wikström koki, että hänen uransa alkuaikoina Slevissä tehtiin monilta osin pioneerityötä: ”1960-luvun alussa parannettiin muun muassa Kuopion ja Pohjois-Karjalan läänien sähköistystä ja seudulla oli paljon taloja, joissa ei ollut mitään sähkökäyttöisiä kotitalouskoneita. Slevin pienoisliedestä, siitä kaksilevyisestä, tuli sitten monen emännän ensimmäinen sähköhella.”

Sähkölaitteiden valmistus kuitenkin lisääntyi ja monipuolistui nopeasti. Slevillä tuotekehitystyötä tehtiin yhteistyössä Työtehoseuran, sähkölaitosten ja maaseudun väestön kanssa. Wikström kertoi Slevin henkilökunnan kuunnelleen tarkkaavaisesti emäntien tarpeita messuilla ja maatalousnäyttelyissä. Hankittuja tietoja hyödynnettiin tuotteiden suunnittelussa. Myös ulkomaiset vaikutukset näkyivät tuotteiden muotoilussa: ”Slevillä saatiin kodinkoneiden malleihin vaikutteita länsisaksalaisen Braunin tuotteista. Slevin toimitusjohtaja Erik Isomaa kulki maailmalla messuilla ja näyttelyissä ja toi tullessaan tietoja uusista suuntauksista. Väistämättä malleissamme oli Braunin henkeä, vaikka pyrimmekin puhaltamaan tuotteisiin Slevin omaa tyyliä.”