Lee Cooper (1979)

1970-luvun lopulla minun yksi pääasiakkaistani oli Blueman Oy, joka valmisti Keiteleen tehtaalla Lee Cooper -farkkuja. Farkkuja tehtiin samanaikaisesti paljon eri malleja ja merkkejä omille kohderyhmille. Markkinointia varten farkuille luotiin usein teema ja sille oma ilmeensä. Yhdeksi teeman aiheeksi valikoitui 50-luku, joka kirjoitettiin muotoon ”Live the 50´s in Real Jeans”.

Olin itse elänyt ajan nuoruudessani amerikkalaisuuden tunkeutuessa Suomeen: farkut, autot, cokis, letti, nahkarotsit ja rock and roll. Mietimme työryhmän kanssa, mikä 70-luvulla voisi olla kampanjan kuva-aihe. Vahvimpana nousi esiin Grand Canyon ja toisena Takapiha (kokoontumispaikka), joista molemmista valmistin luonnoksen asiakasta varten. Grand Canyon -versiossa aito amerikanrauta on pysähtynyt kanjonin reunalle, nuoret ovat auton edessä ajanmukaisesti pukeutuneina.

Ulkona oli talvi. Ei ollut aurinkoa eikä kanjoneita. Kuvausmatka Amerikkaan mahdoton niin ajan kuin kustannusten takia. Miten kuvaongelma sitten pitäisi ratkaista? Päätimme rakentaa kuvan kahdessa vaiheessa: kuvaamme ensin auton ja mallit ”studiolla”, jonka jälkeen kuvaa täydennetään piirtämällä ja värittämällä. Tähän tehtävään tarvitsimme ammattilaisen, retussitaiteilija Kurt Lohrumin osaamista.

Aito amerikanrauta löytyi helposti, se ei vain ollut rekisterissä. Onneksi auton säilytyspaikka oli riittävän iso ja siisti, että autoa ei tarvinnut siirtää kummemmin. Riitti, että taakse saatiin valkoinen taustalevy. Toimme mallit, asusteet, rekvisiitan ja kuvauskaluston autotalliin ja aloimme kuvata.

Kuvaus tehtiin mustavalkofilmille ja vedostettiin sen jälkeen n. 40 x 50 cm:n valokuvapaperille. Mustavalkoisuus oli avainasemassa, sillä siten kuvaan piirretyt värit saatiin toimimaan parhaiten. Auton ja nuorten vaatetuksen väritystä varten olimme myös kuvanneet aiheen väridialle. Näin kuvaan saatiin oikeat värit ja lopputulos yhtenäiseksi ja korkeatasoiseksi. Lopullisesta kuvasta tuotettiin laakadiat, joita käytettiin painoaineistojen tuotannossa.

Mainostoimisto: Lm McCann

Tekijät: Viktor Kaltala, Tuula Kauppinen

Valokuvaus: Kaj G. Lindholm

Retussikuvitus: Kurt Lohrum