Suunnittelufilosofia

Kari-mallisto

Urani alkuaikojen vankka julkisten tilojen suunnittelukokemus arkkitehtitoimistossa on ollut suureksi hyödyksi minulle huonekalusuunnittelijana. Tiedän mitä tarvitaan, ja miten arkkitehdit ajattelevat. Tunnen arkkitehtonisen mittakaavan.

Kari-kalusteiden muotoilullisena linjana on ollut alusta saakka pyrkimys yksinkertaiseen, ajattomaan esteettiseen ja rakenteelliseen selkeyteen, kestävään mutta keveään rakenteeseen, hyvään ergonomiaan, hyviin käyttöominaisuuksiin ja helppoon huollettavuuteen. Ne eivät ole vaativia ympäristönsä suhteen ja ne on helppo sulattaa sekä vanhaan että uuteen arkkitehtoniseen ympäristöön. Ne eivät ”hypi silmille”.

Scheletro -mallisto

Vaikka vuonna 1987 syntynyt Scheletro (=luuranko) kalustesarja rakentuu Kari-malliston osista, sen suunnittelufilosofia on kuitenkin osittain päinvastainen kuin Karin. Scheletron profiili on tietoisen korkea. Se ei ole enää huomaamaton, vaan vaatii myös ympäristöltään paljon. Se on suunniteltu muokkaamaan tilaa aktiivisesti.

Carbonara-mallisto

Carbonara -tuoli syntyi samoihin aikoihin kuin Scheletro. Perusideani oli kehittää mahdollisimman kevyt, hiilikuidulla vahvistettu puinen tuolirakenne. Ajattelin kohteita, joissa joudutaan paljon siirtelemään kalusteita, esimerkiksi kahvilat.  Aloin kehitellä tätä uutta tekniikkaa osin sen tähden, että, näin uskon, mitään todellista uutta (muotoa) ei synny ilman uutta materiaalia ja tai valmistustekniikkaa.

Aikaa meni yli kolme vuotta, ennen kuin Carbonara oli valmis. Se sai paljon huomiota alan messuilla ja lehdistössä. Mutta siitä tuli valitettavasti niin kallis, ettei sitä ole myyty kuin muutama sata kappaletta.