Huussivisio 2000

Huussivisio 2000 -pienoismalli

Kai Salo suunnitteli vuonna 1994 uudentyyppisen luonnonystävän huussin. Suunnittelun lähtökohtina olivat luontoon sulautuva ulkonäkö, ergonominen mitoitus ja huusin yhdistettävyys markkinoilla oleviin kompostoiviin kuivakäymäläratkaisuihin. Ekohuussin materiaali valmistettiin käyttämällä hyväksi uusiotäytemassaa ja luonnonmateriaaleja. Se soveltui hyvin muottitekniikkaan, joka antoi mahdollisuuden funktionaalisten ratkaisujen tekemiseen.

Huussin ulkonäkö myötäili luonnon omaa muotokieltä, jota vihreä väri vielä korosti. Käymälä oli siten muotonsa ja värinsä vuoksi helppo kätkeä luonnossa alueille, joilla liikkui suuri määrä ihmisiä. Isompi malli oli tarkoitettu esimerkiksi uimarannoille, leirintäalueille, ulkoilualueille ja pienempi malli yksityiskäyttöön kesämökeille ja haja-asutustonteille. Oven heijastavan kahvan asento kertoi jo pitkän matkan päähän, onko vessa varattu vai vapaa. Huussi oli helppo pitää puhtaana ja se oli hygieeninen, jolloin sitä myös uskottiin käytettävän pensaissa kyykkimisen sijaan.

Mitoituksessa huomioitiin ergonomiset vaatimukset mm. oikea istuma-asento ja eri toimintojen vaatimat tilat. Huussissa oli kiinteä 25 l vesisäiliö, johon filttereiden suodattama sadevesi kerääntyi. Säiliö voitiin myös itse täyttää vedellä. Perinteisen ikkunan korvasi huussissa sekä istuma- että seisontakorkeudella kolmeen suuntaan olevat ”tirkistelyaukot", joista pystyi rauhassa tarkastelemaan luontoa.