Voitto

Kuvia kasvinkasvatusyksikköä koskevista lehtileikkeistä.

Kokoonnuimme paikalle tilaisuuteen, jossa professori Ron Arad julkistaisi valintansa kilpailun voittajaksi. Ensimmäistä kertaa näimme muiden osallistujien työt, emmekä yllättyneet, kun ne olivat tietokonepöytiä ja nettisurfaustuoleja. Ainakin erotuimme joukosta. Vahvuutemme kilpailussa oli selvästi erilainen ja perusteellinen taustatyö.

Yksitellen päätuomari alkoi kritisoida finalistien töitä aina kertoen lopuksi, ettei kyseinen työ ollut voittaja. Lopulta jäljellä olimme vain me, ja palkinnon kerrottiin menevän meidän työlle. Arad sanoi, että työmme on ainoa, jossa on kyetty luovalla tavalla käymään käsiksi kilpailun teemaan, ja se oli rohkea tulevaisuuden muuttuvaa elämäntapaa edustava ratkaisu. Arad kertoi kuitenkin olevansa pettynyt itse yksikön muotoiluun, mutta totesi, ettei se meitä ilmeisesti ollut juurikaan edes kiinnostanut, vaan ajattelutapamme oli tärkein työstä heijastuva asia.

Voitto oli helpotus. Se oli voitto sille suurelle työmäärälle, jota olimme puolisen vuotta tehneet, mutta ennen kaikkea se oli voitto ajattelullemme ja paremmalle tulevaisuudelle. Se oli voitto vastarintaliikkeelle, joka ravisteli systeemiä tuoden todellisen kulttuurimuutoksen. Teimme työtä alusta alkaen täysillä ja vahvojen mielipiteiden ohjaamina. Halusimme kertoa näkemyksemme ja ratkaisumme mahdollisimman suoraan ja rehellisesti. Luulenpa, että juuri tämä selkeys ja ymmärrettävyys oli lopulta se seikka, minkä takia työmme lopulta valittiin koko kilpailun voittajaksi.