Turengin liikekeskustan ympäristösuunnittelu

Turengin liikekeskustan viimeistelysuunnitelma, päällystekuviot

Laatiessani 1980-luvun alussa Lemminkäinen Oy:lle ympäristösuunnitelmia yksi merkittävimmistä kohteista oli Turengin tori, jonka viimeistelysuunnitelman laadin Lemminkäinen Oy:n urakkatarjoukseen liittyen. Lemminkäinen sai urakan ja siitä alkoi yhteistyöni Janakkalan kunnan kanssa.

Torin toteutusvaiheessa minulta tilattiin tarjouspyynnön perusteella suunnitelma Turengin liikekeskustan ja kävelykadun ympäristösuunnittelusta. Sain tehtävän, joka jakautui useampaan vaiheeseen liikekeskustan yleissuunnitelmasta kävelykadun melko yksityiskohtaiseen suunnitteluun asti. Katusuunnittelu tapahtui kunnan omana työnä, joten sain sieltä apuja esimerkiksi tasausten ja kuivatuksen suunnitteluun, joita en ollut aiemmin tehnyt.

Turengin liikekeskusta oli selkeästi laajoin ja vaativin ympäristösuunnittelutehtäväni ja merkittävä laajennus aiempiin tuotesuunnittelu- ja päällystesuunnittelutehtäviin. Turengin kävelykatu avattiin vuonna 1987 juhlallisin menoin ja se sai runsaasti huomiota osakseen, koska edes suurimmissa kaupungeissa ei tuohon aikaan ollut vielä kävelykatuja.