Easy-vuodetuolin tarina
Easy-vuodetuoli suunniteltiin ajatellen ihmisten todellisia tarpeita. Se on koreilematon, mutkaton huonekalu, joka esiteltiin suurelle yleisölle ensimmäisen kerran Habitare-messuilla syksyllä 1970. Tässä muotoilutarinassa sisustusarkkitehti, huonekalusuunnittelija Ahti Taskinen kertoo suunnittelemansa Easy-vuodetuolin koko tarinan.
Lähtöajatuksena oli kehittää lepotuoli, josta saisi käden käänteessä tilapäisvuoteen. Vuonna 1969 muutin Lahdesta takaisin Helsinkiin ja vuokrasin työhuoneen Laivanvarustajankadulla sijaitsevasta piharakennuksesta. Luonnostelin vuodetuoli-ideaan erilaisia ratkaisumalleja, mietin materiaaleja ja tutkin detaljeja. Aikaa kului niin, että kollegani Jussi Heinonen ehdotti jo koko ajatuksen heittämistä roskikseen.
Pikkujouluaikoihin kävin esittämässä työpiirrosta Myrskylä Oy:n johtajalle Niilo Salmiselle. Hän kutsui vastapalkatun myyntipäällikön mallia arvioimaan. ”Jos tollaista ruvetaan täällä valmistamaan, niin irtisanoudun kyllä heti”, hän sanoi kiihtyneenä. Johtaja kääntyi teknikon puoleen ja kysyi, voidaanko tuolia valmistaa. ”Selkävanerin muotti maksaa, mutta ongelmana pitäisin reunojen pyöristystä, siihen täytyisi kehittää teollinen menetelmä”, hän vastasi. Salminen päätti, että tehdään prototyyppi, jotta nähdään, minkälainen siitä tulee ja miten se toimii.
Jussi Heinonen, joka oli ehdottanut ideani hautaamista, lämpeni vuodetuolille ja sen ympärille kehittelemälleni palahyllylle ja pöydille. Hän ideoi tuotekuvauksen ja sai suunnitellakseen Myrskylän osaston ensimmäisille Habitare-messuille vuonna 1970.
Teknikko leikkasi pyörivän teräsharjan piikit reunapyöristyksen muotoiseksi, jolloin siitä tuli kätevästi aina samanmuotoinen. Myyntipäällikkö puisteli tuotepalavereissa päätään, mutta kun messut avattiin, hän availi Easy-vuodetuolia innokkaasti ja kävi välillä soittamassa tehtaalle, että tehkää vielä sata lisää. Johtaja Salminen kertoi myöhemmin, että jos myydyt vuodetuolit avattaisiin peräkkäin, niin jono ulottuisi Lahdesta Helsinkiin ja ohikin.
Myrskylä Oy rakensi Easylle oman tehtaan ja mainosti sitä televisiossa, mutta ajautui kuitenkin joidenkin vuosien jälkeen konkurssiin. Easya, jota kauppiaat kutsuivat Essiksi, ryhtyi valmistamaan tehtaan tiloihin perustettu uusi yritys Moy-tuote Oy. Ryhdyin kehittämään tuolia nuorisokalusteesta olohuonekelpoiseksi. Korotin istuinkorkeutta pienillä jaloilla ja poistin napit, jotta päällysteen voi irrottaa pesua varten.
Moy-tuote ajautui kuitenkin vaikeuksiin ja Easyn tuottamista jatkoi Sopenkorpi Oy Lahdesta, joka pian myytiin ja tuotteen uudeksi valmistajaksi tuli Sope Oy. Easyn jalat muutettiin lukittaviksi pyöriksi. Ajan oloon alkoi tuotteen hinta nousta ja myynti hiipua, mutta Sope toimi Easyn valmistajana vuoteen 2014, jolloin se myi koko verhoomonsa Interfacelle. Easystä tehtiin vielä prototyyppi, mutta kun tuotteen hintaa ei saatu markkinoille sopivaksi, niin valmistaja katsoi valmistuksen jatkamisen kannattamattomaksi.
Easyn perusidea on pysynyt samana lähes 50 vuotta. Välillä selkävanerin rinnalla tehtiin putkirunkoista versiota, jolloin siihen kehitettiin myös käsinojat. Vuosien mittaan Easyn ongelmaksi on muodostunut sen hinta, joka on kohonnut vajaasta 300 markasta jo lähes tuhanteen euroon.
Easy vuodetuolin etuna on ollut, ettei se näytä tekniseltä härveliltä ja että sen saa yhdellä sormen liikkeellä avattua vuoteeksi ja palautettua takaisin tuoliksi. Tilapäisvuoteelle on myös aina tarvetta. Easystä ei enää pysty tekemään kansan huonekalua, mutta laadukkaan keskihintaisen kalusteen. Alkuperäistä muotokieltä mukaillen ja valmistustekniikkaa päivittäen, sille löytynee ennen pitkää uusi valmistaja.