Wikström Pekka
Pekka Wikströmin (1938–2011) työura oli varhaisimpia teolliseen muotoiluun suuntautuneita ja hän kuuluikin alan pioneereihin. Wikström valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta metallitaiteilijaksi vuonna 1964. Muotoilijan uran Wikström aloitti jo opiskeluaikana. Ensimmäisessä työpaikassaan Olli Kuusen arkkitehtitoimistossa hänen päätyönään oli suunnitella kiintokalusteita asuinrakennuksiin ja Korson kirkon alttarihopeat.
Kotitalouskoneita valmistaneen Oy Slev Ab:n palveluksessa Wikström työskenteli 1960-luvulla kahteen eri otteeseen. Ensimmäisen kerran Slev kiinnitti valmistumisvaiheessa olleen Wikströmin kotitalouskonetehtaaseen muotoilijaksi vuonna 1963. Slevin palveluksessa Wikström suunnitteli esimerkiksi liesiä, lämmittimiä ja sähkökiukaita tehden myös myynti- ja markkinointityötä. Slevillä muotoilluista tuotteista idealtaan rohkein ja suomalaisin oli pyöreä, punainen kiuas vuodelta 1968. Kiuas oli tuotannossa vuoteen 1972 ja sitä myytiin mm. Euroopan maihin, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.
Kun Suomessa ryhdyttiin 1970-luvun taitteessa kehittämään sairaalaelektroniikkaa, tuli Wikströmistä yksi alan laitemuotoilun uranuurtajista. Vuonna 1970 hän aloitti Kone Oy:n instrumenttitehtaan (alun perin Ollituote Oy) sairaalalaitteiden tuotekehitysryhmässä. Wikströmin kädenjälki näkyi mm. potilasvalvontalaitteiden ja kliinisen kemian analysaattoreiden muotoilussa. 1970-luvun alusta vuoteen 1992 Pekka Wikströmillä oli oma muotoilutoimisto.
Monipuolisen muotoilijan uransa aikana Wikström suunnitteli esimerkiksi sähköpaimenia, säteilynvalvontamittareita, ergonomisia työpisteitä, yritys- ja tuotegrafiikkaa sekä äänentoistolaitteita. Arkisto sisältää aineistoja 1960-luvulta vuoteen 2011. Katso tästä Pekka Wikströmin arkiston luettelo, digitoidut piirustukset ja valokuvat.
Lue lisää Pekka Wikströmin urasta Designarkiston Teolliset muotoilijat -verkkonäyttelystä.