Designarkiston muotoiluviikot syyskuussa

09.08.2023

Kutsu Designarkiston muotoiluviikoille

Aika: 11. – 22.9.2023 (viikot 37 ja 38)
Paikka: Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto, Tutkijantie 7, 50100 Mikkeli
Kohderyhmä: Mikkelin peruskoulujen 3.–9. luokkien oppilaat ja toisen asteen opiskelijat

Designarkisto järjestää syyskuussa mikkeliläisille koululaisille ja opiskelijoille suunnatut muotoiluviikot. Muotoiluviikkojen aikana Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston (Elka) tiloissa on tarjolla muotoilupajoja, joihin ovat tervetulleita Mikkelin peruskoulujen 3.–9. luokkien oppilaat ja toisen asteen opiskelijat opettajineen. Muotoilutyöpajat ovat maksuttomia ja ohjaajana toimii palvelumuotoilija Sari Sihvo. Muotoiluviikkojen teemana on tänä vuonna yhteiskehittäminen palvelumuotoilun ja muotoilun työtapaa hyödyntäen. Löydät tarkemman kuvauksen yhteiskehittämisen työpajan sisällöstä ja tietoja ohjaaja Sari Sihvosta tämän kutsun lopusta.

Muotoiluviikot järjestetään viikoilla 37 ja 38 (ma 11.9. – pe 22.9.2023). Joka arkipäivä näiden kahden viikon ajan tarjolla on kaksi muotoilupajaa, joiden kesto on 2 h. Ensimmäinen työpaja on n. klo 8.30–10.30 ja toinen n. klo 12.00–14.00. Kellonajat ovat suuntaa antavia, joten aikatauluissa voidaan joustaa ryhmän toiveiden mukaisesti. Ennakkoilmoittautuminen työpajoihin alkaa maanantaina 14.8. ja päättyy keskiviikkona 23.8.2023. Varaa omalle ryhmällesi sopiva aika laittamalla sähköpostia osoitteeseen sari.muinonen@elka.fi. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä seuraavat tiedot:

• Mistä koulusta olette?
• Mikä luokka on kyseessä?
• Montako oppilasta luokalla on?
• Minä päivänä ja mihin kellonaikaan olisitte tulossa?

Huom! Olemme rajanneet ilmoittautumista siten, että kukin opettaja voi varata muotoilupajan aluksi vain yhdelle ryhmälle. Voit ilmoittaa mukaan useammankin ryhmän varasijaoille, jotka täytämme ilmoittautumisajan umpeuduttua, mikäli muotoilupaja-aikoja jää vapaaksi. Kerro siis ilmoittautumisen yhteydessä, mille ryhmälle haluat varata muotoilupajan ja mitkä ryhmät ilmoitat varasijoille.

Tervetuloa tutustumaan muotoilun maailmaan!

Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
Sari Muinonen, Designarkiston tietopalvelusihteeri
sari.muinonen(at)elka.fi
p. 044 321 3424

Tietoa työpajasta ja ohjaajasta

Yhteiskehittäminen tämän päivän ilmiö
Muotoilu kehittyy voimakkaasti yhteiskunnan tarpeiden ja ilmiöiden kautta. Erityisesti vuorovaikutuksen merkitys nousee tärkeään rooliin suunnittelussa ja palveluiden kehittämisessä. Tämän syksyn Designarkiston muotoiluviikkojen teemana on yhteiskehittäminen. Yhteiskehittäminen ja osallistava toiminta ovat tämän päivän ilmiötä, mutta mitä ne vaativat suunnittelutiimiltä?

Luovan ajattelun merkitys
Palvelumuotoilussa erityispiirteinä on mm. pyrkimys vuorovaikutteiseen yhteiskehittämiseen ja luovien menetelmien hyödyntämiseen suunnittelun apuna. Muotoiluajattelu on muotoilijoiden työskentelytapa. Se on kokonaisvaltaista ajattelua ja loistava työkalu tarkastella asioita luoden innovatiivisia ratkaisuja käsiteltäviin asioihin. Työpajan johdatuksena osallistujat tutustuvat muotoilijoiden ajattelutyöhön ja perehtyvät aiheeseen eri alojen muotoilijoiden suunnittelutöiden kautta.

Oivaltavaa kehittämistä
Työpajan tehtäväosuudessa suunnittelutiimit kehittävät kouluun toiminnallista pistettä hyvinvointia ja yhteishenkeä käsittelevään teemaviikon tapahtumaan. Työpajan rakenne on suunniteltu rohkaisemaan vuorovaikutuksen synnyssä, mutta onnistuminen tavoitteessa on paljon kiinni ryhmän osallistumisesta. Kukin ryhmä käsittelee aihetta oman ikätasonsa mukaisesti, joten työpaja soveltuu hyvin kaikille kohderyhmille. Kokemus työpajasta on tärkeämpää kuin kehitettävä suunnitteluidea tai siitä tehtävä tuotos. Työpajan tavoitteena on herättää osallistujissa oivalluksia aihetta kohtaan sekä innostaa heittäytymään, leikkimään ja luomaan aktiivisesti vuorovaikutusta tukeva ilmapiiri oman suunnittelutiimin kanssa.

Ohjaaja Sari Sihvo
Työpajat ohjaajaa viestintään ja markkinointiin suuntautunut palvelumuotoilija Sari Sihvo. Hän on työskennellyt muotoilijana ja palvelumuotoilijana mm. myymäläsuunnittelussa, rakennusalalla, erilaisissa kehittämistehtävissä sekä markkinointiviestinnän parissa. Työurallaan hän on hankkinut runsaasti kokemusta eri-ikäisille suunnattujen muotoilupajojen ohjaamisesta